08-6533722 [email protected]

Som hudterapeut möter man dagligen människor som är i behov av ens kunskap för att kunna uppnå ett ökat välmående. Isabelle Spicker, som tidigare studerat vid Hudvårdshögskolan och som nu äger Karlaplanskliniken, berättar nedan om de grundläggande aspekterna av hennes arbete. Hur arbetar hon rent konkret? Vilka hudproblem är de mest förekommande som hon behandlar? Vad är det bästa med yrket och vad behöver man ha i åtanke när man arbetar med människors hud?

 

Att välja rätt behandling till varje unik person

Att det är hudens olika tillstånd som står i centrum råder det ingen tvekan om, men eftersom att varje persons förutsättningar och behov är unika, så det finns ingen given väg att gå om man vill uppnå perfekt hud. Det är ett dynamiskt arbete, som utgår från vissa givna premisser. Man måste ibland samarbeta med andra experter för att ge kunderna bästa möjliga resultat.

– Det finns fyra hudtyper som man utgår ifrån och sedan har vi en rad olika hudtillstånd som kan variera och skifta med årstid, hormonell påverkan, stress och kost exempelvis. Det är tillstånden som man först och främst tar hänsyn till när man väljer produkter och behandlingar. Vi är inte hudläkare och får därmed inte ställa diagnos på hudproblem, men däremot kan vi rekommendera kunder att söka sig till läkare om problemen är över vår kompetensnivå. Ett bra samarbete mellan hudläkare och hudterapeut brukar vara en väldigt bra kombination. Läkaren kan hjälpa till med medicin om det behövs och hudterapeuten kan sedan ta vid och göra behandlingar för att komma tillrätta med problemen, säger Isabelle.

 

Karlaplanskliniken

Glädjen över att få hjälpa till
Det finns en uppsjö av olika olika hudproblem och alla har såklart olika behov och önskemål. Men, det finns en del mönster när det kommer till vad en hudterapeut handskas med dagligen och vilka problem som är vanligast.

– Jag arbetar mest med avancerad hudvård och inte så mycket med upplevelsebaserad hudvård, vilket innebär att hos mig kan kunderna förvänta sig resultat av sina behandlingar. Jag arbetar mycket med vuxenakne, rosacea, hudföryngring och hyperpigmenteringar som jag skulle säga är de vanligaste problemen eller behoven som kunderna har. Jag arbetar även med laser för permanent hårborttagning och tatueringsborttagning som har blivit väldigt efterfrågat hos mig. Man kanske har gjort en tatuering för många år sedan som med tiden har blivit suddig och oskarp. Eller så har man tatuerat sig och inte fått det resultat man velat ha. Dessa kunder kommer då till mig för att få de borttagna. Permanent hårborttagning har alltid varit efterfrågat. Hår på kroppen kommer vi alltid ha men många lider av oönskad hårväxt som de mår dåligt av. Vissa får en ökad hårväxt på grund av en hormonrubbning och vissa människor har anlag för att utveckla mer hårväxt än andra och då på ställen som kan anses som missprydande. Det är mina kunders fina resultat som gör mitt jobb så roligt! Det absolut bästa jag vet är att överträffa mina kunders förväntningar och känna att jag hjälpt någon till en ökad livskvalitet. Den känslan är fantastisk, fortsätter Isabelle.

Det absolut bästa jag vet är att överträffa mina kunders förväntningar och känna att jag hjälpt någon till en ökad livskvalitet

 

“Jag är den personliga tränaren”

Men – det finns såklart även svårigheter med arbetet eftersom processen kring en förändrad och förbättrad hud ibland hänger ihop med andra faktorer förutom hudvården. Tålamod, engagemang och noggrannhet är A och O.

– Det man ska vara medveten om, och som jag är väldigt noggrann med att förklara, är att resultaten inte kommer som ett brev på posten. Det tar tid och man måste jobba aktivt med sina produkter hemma och regelbundet komma på behandlingar. Jag brukar jämföra det med att gå till en personlig tränare. För att få magrutor måste du regelbundet träna, äta rätt och eventuellt boosta din träning med hjälp av en personlig tränare. Exakt likadant fungerar det med hudvård. Jag är den “personliga tränaren” som kan hjälpa din hud i rätt riktning med avancerade behandlingar, och sen börjar det stora jobbet hemma med rätt produkter som man använder morgon och kväll. Man måste ge sin hud tid för att komma på rätt spår parallellt med att man måste äta bra kost och eventuellt tillsätta olika kosttillskott beroende på vad man har för problem eller mål. Vila även ordentligt och minska stressen. Först då, och enbart då, kommer resultaten. Det är så roligt att få följa mina engagerade kunder mot sina mål, fortsätter Isabelle.

 

Karlaplanskliniken behandlingar

Om vardagen på Karlaplanskliniken

Isabelle kan intyga att hennes arbete innefattar flera element som är ganska typiska för ett traditionellt kontorsjobb. Mail ska svaras på, telefonsvarare ska lyssnas av, bokningar ska ses över och alla arbetar hårt för att allt ska klaffa. Men, yrket innefattar även flera unika områden som kräver precision, ett kvalitetsorienterat sinne och inte minst ett öga för detaljer.

– Första kunden brukar vanligtvis komma klockan 10.00, och sedan rullar dagen på. Vi erbjuder främst avancerade behandlingar såsom kemisk peeling, microneedling, botox, fillers och olika laserbehandlingar. Löpande under dagen är det mycket fokus på att det ska vara rent, snyggt och allt ska se prydligt ut. Vi städar, tvättar och viker handdukar i stort sett hela dagen för att hålla en hög standard. Vi tänker på alla små detaljer samtidigt som vi vill leverera förstklassig service till våra kunder. Det är ett högt tempo, man måste vara stresstålig och alltid leverera 100%, säger Isabelle.

 

Kunskap, professionalitet och engagemang är A och O

När arbetsdagen går mot sitt slut, och den sista kunden lämnar kliniken, börjar genast förberedelserna inför morgondagen. Men, dagens jobb tar inte slut där. När Isabelle kommit hem är det nämligen dags för att skapa innehåll till sociala medier. Texter, bilder och färdigt material ska förberedas för att det ska kunna publiceras under morgondagen.

 

Det är ett högt tempo, man måste vara stresstålig och alltid leverera 100%.

 

Arbetet kräver alltså ett stort engagemang och hudterapeuters expertis är uppskattade. Men vad är det primära fokuset? Hur stor del är kundbemötande och service?

– För mig är det absolut viktigaste att kunderna är nöjda och känner att de får bra och professionella behandlingar hos mig. Kunderna ska kunna lita på att den kunskap jag har är adekvat och att jag alltid gör mitt yttersta för att tillgodose kundens behov och önskemål. Många kunder som kommer till mig har olika hudproblem som de lider av och har ibland gjort det i flera år. De har provat alla möjliga krämer och behandlingar men aldrig känt att de fått något resultat – och det är när jag gör just de kunderna nöjda som jag känner att jag gjort ett bra jobb. Att kunderna återkommer år efter år skulle jag säga är det ultimata beviset på kundnöjdheten, och det får mig att känna att jag faktiskt gör stor skillnad för mina kunder. Mycket av jobbet handlar om att vara glad, trevlig och tillmötesgående; kunder fastnar för en hudterapeut som de känner sig sedda av. För mig är varje kund VIP och det ska de känna också, avslutar Isabelle.

Karlaplanskliniken logo

 

 

 

 

Tack Isabelle! Här kan du läsa mer om skolan och hur du ansöker för att själv utbilda till till hudterapeut.